vino

Olivno olje iz tujine majn primerno od Slovenskega



Ponarejanje oljčnega olja cveti


Rok Pikon
Finance 003/2012
5.1.12 00:01

Štirih petin italijanskega oljčnega olja sploh ne pridelajo v Italiji; slovensko je menda
dobro nadzorovano

Olivno olje sodi med izdelke, po katerih je Italija najbolj poznana, a v Italiji pridelajo le
petino »italijanskega« oljčnega olja. Kot poroča rimska La Repubblica , članek so naslovili
Oljčna mafija, 80 odstotkov oljčnega olja prihaja iz tujine, največ iz Španije, Grčije, Maroka
in Tunizije. Primer že preiskuje italijanska policija.

Proizvajalci olja delujejo podobno kot nelegalne ameriške žganjarne v poznih dvajsetih letih
prejšnjega stoletja v času alkoholne prohibicije. Olje kupijo v drugih sredozemskih državah,
ga razredčijo, dodajo dišave, označijo z »Made in Italy« in pošljejo na police trgovin.

Da oljčno olje ni vedno tako, kot piše na nalepki, je znano že nekaj časa, to je pred leti
ugotovila tudi raziskava Zveze potrošnikov Slovenije. Ne pa tudi, da je vprašljiv tako velik
delež italijanskega olja.

Slovensko olje je tako, kot piše na nalepkah

Ali se lahko podobno kot v Italiji dogaja tudi v Sloveniji? To smo vprašali predsednika
Društva oljkarjev Slovenske Istre in nekdanjega koprskega župana Dina Pucerja ter Zvezo
potrošnikov Slovenije . »Slovensko olje je v zvezi s poreklom 100-odstotno tako, kot je
deklarirano na steklenicah,« odgovarja Pucer. »Za slovenske proizvajalce olja jamčim, da
imajo samo slovenske izdelke,« poudarja.

ZPS: Prevare pri stopnji deviškosti

V naših trgovinah prodajajo večinoma slovensko, hrvaško, italijansko, špansko in grško olje.
Na zvezi potrošnikov so nam povedali, da so kupci največkrat prevarani, ker je olje označeno
kot »ekstra deviško«, v resnici pa ni tako. Tako deviško kot ekstra deviško olje pridelujejo
enako, zgolj z mehanskimi postopki, je pa ekstra deviško višje kakovosti. Med tistimi, ki si
oznake ekstra ne zaslužijo, so:

grško Kalamata;

italjanska olja Carapelli , Monini in Frantoio Larocca ;

hrvaško SMS ter

trgovski znamki Spar in Mercator [MELR 152,00 +0,66%]

Kot najboljše olje je zveza v svoji raziskavi označila olje Vanja (proizvaja ga Vanja
Dujc iz Slovenske Istre). Liter tega olja stane 42 evrov. Najboljše glede na ceno pa
je italijansko olje znamke Rocchi , ki stane 4,6 evra na liter in je bilo na raziskavi
tretjeuvrščeno.

Kako vemo, ali je olje dobro?

Pucerja, ki tudi sam prideluje olje, smo vprašali, kako ugotoviti, ali je olje, ki smo ga kupili,
dobro. »Olje nalijte v kozarec, ne v žlico ali na kruh. Ko ga povohate, mora dišati po svežem
sadju, po svežini, ne po grenkem ali kislem. Če je vonj po svežini v redu, ga dajte malo na
jezik in ugotovite, ali je harmonija med grenkobo in pikantnostjo v redu,« pojasnjuje Pucer.
Vendar pa je za to potrebne nekaj vaje.

Kaj pomeni ekstra deviško?

Ekstra deviško oljčno olje: oljčno olje višje kategorije, pridobljeno neposredno iz oliv in zgolj
z mehanskimi postopki.

Deviško oljčno olje: oljčno olje, pridobljeno neposredno iz oliv in zgolj z mehanskimi
postopki.

Rafinirano oljčno olje: oljčno olje, pridobljeno iz deviškega oljčnega olja s postopki
rafinacije.

Mešanica rafiniranega in deviškega oljčnega olja: oljčno olje, ki vsebuje zgolj rafinirano
oljčno olje in olje, pridobljeno neposredno iz oliv.